Jedna z trendových superpotravin si získala popularitu díky dobře míněným doporučením wellness guruem online. Tento zdravý doplněk k cereáliím si často přidáváme i do snídaňové smoothie či oblíbené kaše. Vědci však před ním varují…
Zdravý doplněk, před kterým vědci vystříhají
Lněné semínko je přesně ta superpotravina, kterou proslavili ve světě internetu zejména wellness guruové. Nabízejí jej jako skvělý zdravý doplněk k cereáliím konzumovaných v různé podobě. Vědci však před lněným semínkem vystříhají. Příliš mnoho v našem organismu mu totiž škodí. Lněné semínko se tak snadno stane ze zdravé superpotraviny toxickým doplňkem stravy.
Bohaté na vlákninu, ale také produkující plynný kyanid
Lněné semínko je skutečně zdravé, protože je bohaté na vlákninu a omega-3-mastné kyseliny. Přesně kvůli těmto zdravotním benefitům si ho mnozí z nás přidávají do smoothie nebo oblíbené snídaňové kaše. Jak však informují vědci pro magazín Glamour, příliš lněného semínka může naše tělo vystavit i toxickým hladinám kyanidu: „Semena obsahují také amygdalin, přirozeně se vyskytující sloučeninu, která může při rozkladu produkovat plynný kyanid – a odborníci varují, že i malá množství mohou být nebezpečné.“
Nebezpečné už tři čajové lžičky a jaké jsou příznaky otravy kyanidem?
Ve zprávě Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vědci odhalují, že byť jen 3 čajové lžičky lněného semínka na jedno posezení mohou u dospělých vyvolat onemocnění. Pro malé dítě je nebezpečná byť jen třetina čajové lžičky. Jak zjistíte, že jste se předávkovali lněným semínkem? Pokud jste si každé ráno dlouhodobě zvykli do své snídaně přidat jeho zmíněné množství, mohli jste pociťovat i tyto příznaky otravy kyanidem: bolesti hlavy, zmatenost, neklid a problémy s dýcháním, přičemž za extrémních okolností mohou být dokonce smrtelné.

Někteří se rozhodli lněné semínko jako superpotravinu více nedoporučovat
V důsledku těchto zjištění se některé země jako například Švédsko rozhodly více nedoporučovat lněné semínko než superpotravinu. Přičemž uvedli, že zatím není dostatek znalostí, aby se dalo říct, kolik je ho bezpečné konzumovat. Proto je lepší se mu vyhnout. Naopak někteří odborníci oponují, že „toto hodnocení spíše nadhodnocuje riziko než ho podceňuje“.